BEYŞEHİR - Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve en orjinali olarak gösterilen ve 1296 ile 1299 tarihleri arasında Eşrefoğlu Beyliği döneminde tamamen ağaçtan yapılan Eşrefoğlu Camisi 713 yıldır sapasağlam ayakta duruyor.
Yapımında çini sanatı ön plana çıkan camide bugünlerde artan ziyaretçi sayısı ile birlikte içerinde okunan ezan sesleri de hiç eksik olmuyor.
Tarihi caminin müezzini Yusuf Mızrak, özellikle yaz aylarının yaklaşması ile birlikte Beyşehir’e gelen yabancı turist sayısında belli bir artış olduğunu, bu turistlerin tarihi Eşrefoğlu Camisini görmeden ilçeden ayrılmadığını vurguladı.
Beyşehir’in en önemli simge yapıtlarından olan tarihi camiyi ziyaret edip hakkında bilgi aldıktan sonra yabancı ziyaretçilerin ibadethane içerisinde ezan sesi duymak istediğini de anlatan Mızrak, “Gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından çok ciddi bir misafir kitlesi geliyor. Yurt dışından gelen misafirlerimiz özellikle caminin maddi dokusuyla beraber manevi dokusundan da etkilendiklerini, bizzat burada görüyor ve müşahade ediyoruz. Özellikle yurt dışından gelen ziyaretçiler, camimize geldikleri zaman ezan okunmasını arzu ediyorlar. Belki değişik yerlerde minarelerden, hoparlörlerden ezan sesini duymuşlar ama Eşrefoğlu Camisi’nin içerisinden manevi dokusuyla beraber, Ezan-ı Muhammediye’yi burada duymuş olmaktan çok mutlu olduklarını gözlemliyoruz ve biz de bunu görmekten ayrıca mutlu, mesut oluyoruz. Camimizle ilgili ön bilgi verip tanıtımını yaptıktan sonra Ezan-ı Muhammediye’yi okunduktan sonra tavırlarını gözlemleyebiliyoruz. Camiye ilk girişiyle çıkışı arasındaki farkı görebiliyoruz. Gösterdikleri saygı, hürmet ve Müslümanlara karşı olan duygularının, hislerinin daha güzelleştiğini burada gözleyebiliyoruz.”dedi.
Mızrak, bununla birlikte ziyaretçilerin İslam dini ile alakalı çeşitli sorularla da muhatap olabildiklerini belirterek, “İslam dini ve Müslümanların yaşantısıyla alakalı, dünya üzerindeki Müslümanların yaşantısı ile ilgili çok çeşitli sorularla karşılaşıyoruz.”dedi.